A felhőalapú számítástechnikáról rövidenTech

A felhőalapú számítástechnikáról röviden

A számítástechnika fejlődése mára komoly szintet lépett. Az IT a hagyományos adatközpontoktól a felhőalapú számítástechnikáig fejlődött, hogy megfeleljen a digitális korszak követelményeinek. Néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen kapacitások szabadultak fel mára. Nézzük, mit kell tudni a tárgyban!
 

A felhőalapú számítástechnika alapjai – fogalommeghatározás

 
A felhőalapú számítástechnika az igény szerinti számítástechnikai erőforrások, a tárolás/alkalmazások/feldolgozási teljesítmény interneten keresztül történő rendelkezésre bocsátását jelenti.
 

Fő összetevői

 
A felhőalapú számítástechnika három alapvető összetevőből áll. Először is az infrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS), másodszor a platform, szintén mint szolgáltatás (PaaS) és harmadszor a szoftver maga (SaaS).
 

A felhőalapú számítástechnika előnyei

 
A technológiának számos előnye van, köztük:

 • Skálázhatóság

A felhőalapú számítástechnika lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy erőforrásaikat az igényeiknek megfelelően növeljék vagy csökkentsék. Így biztosíthatják az optimális kihasználtságot és költséghatékonyságot.

 • Költségmegtakarítás

A nagy méretű, helyhez kötött infrastruktúra kiküszöbölésével a felhőalapú számítástechnika jelentősen csökkenti a működési költségeket, sőt a beruházási kiadásokat is.

 • Rugalmasság

A felhő lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a változó piaci feltételekhez és gyorsabb ütemben vezessenek be újításokat, „haladjanak a korral”.

 • Javított adatbiztonság:

A felhőszolgáltatók fejlett biztonsági intézkedéseket használnak, például titkosítást és hozzáférés-ellenőrzést, hogy az érzékeny adatokat megvédjék a jogosulatlan hozzáféréstől.

 • Egyszerűsített együttműködés

A felhőalapú együttműködési eszközök megkönnyítik a zökkenőmentes kommunikációt és a csapatmunkát az alkalmazottak között, fizikai tartózkodási helyüktől teljesen függetlenül.

 • Fokozott üzleti agilitás:

A felhő segítségével a vállalkozások gyorsan telepíthetnek/tesztelhetnek új alkalmazásokat és szolgáltatásokat, ami gyorsabb innovációt és gyorsabb piacra jutást tesz lehetővé.

 • Megbízható katasztrófa-helyreállítás:

A felhőalapú biztonsági mentési és helyreállítási megoldások megbízható adatvédelmet nyújtanak, és segítik a vállalkozásokat a váratlan zavarok gyors helyreállításában.
 

A felhőszolgáltatások típusai

 
A felhőszolgáltatások típusai a következők:

 • Nyilvános felhő

A nyilvános felhőszolgáltatásokat harmadik fél szolgáltatók nyújtják, és több felhasználó számára az interneten keresztül érhetők el.

 • Privát felhő

A privát felhők mindig az adott szervezet számára vannak szabva, vagyis dedikálva, és nagyobb ellenőrzést, biztonságot és testreszabási lehetőségeket biztosítanak.

 • Hibrid felhő

A hibrid felhők ötvözik a nyilvános és a privát felhőinfrastruktúrát, mindkét modell előnyeit kínálva.
 

A felhő biztonsága

 
A felhőben tárolt adatok biztonságának biztosítása a következőképp történik

 • Adatvédelem

A felhőben tárolt érzékeny adatok védelméhez elengedhetetlen a titkosítás, a hozzáférés-ellenőrzés és a rendszeres biztonsági mentés megvalósítása.

 • Megfelelés és irányítás

A szabályozási követelmények és az iparági szabványok betartása segíti az adatintegritást és az adatvédelem megvalósulását.

 • Incidensek, események kezelése és helyreállítása

A robusztus incidensreagálási tervek és biztonsági mentési stratégiák minimálisra csökkentik az estleges káreseményeknek, rendszerhibáknak a hatását.
 

Az iparágakra gyakorolt hatása

 
Az iparágakra gyakorolt hatása következőkben áll:

 • Egészségügy

A felhőalapú számítástechnika megkönnyíti a betegadatok biztonságos tárolását és megosztását, javítja a telemedicinális képességeket, és felgyorsítja az orvosi kutatást.

 • Pénzügyek

A technológia ehetővé teszi a pénzintézetek számára az ügyfélélmény jelentős javítását, a kockázatkezelésben való fejlődést és a műveletek optimalizálását.

 • Oktatás

Az ilyen elven működő tanulási platformok lehetővé teszik a távoktatást, az együttműködés fejlesztését, sőt akár a személyre szabott tanulási élmény biztosítását is.

 • Gyártás

A felhőalapú számítástechnika jelentősen javítja az ellátási lánc irányítását, lehetővé teszi a prediktív karbantartást, és racionalizálja a gyártási folyamatokat.

 • Szórakozás

Mindenki tudja, mekkora kereslete van ma a felhőalapú streaming szolgáltatásoknak. Szinte forradalmasították, illetve teljesen átalakították a médiafogyasztás módját ezek a tartalomelosztó platformok.
 

Összegezve

 
A felhőalapú számítástechnika forradalmasította a vállalkozások működését, lehetővé téve a költséghatékony skálázhatóságot, fokozták a rugalmasságot és biztonságot. A technológia folyamatos fejlődésével a felhőalapú számítástechnika alkalmazása egyre fontosabbá válik az olyan cégek számára, ahol nagy mennyiségű adattal dolgoznak, több különböző helyről kell elérhetőnek lenniük, és amely szervezetek számára kiemelten fontos az adatbizonság. (Legalábbis azok számára, amelyek a digitális korban versenyképesek és virágzóak akarnak maradni.) A felhő minden potenciális lehetőségének kihasználásával a vállalkozások új lehetőségeket nyerhetnek. A folyamatos innováció és fenntartható növekedés válik elérhetővé számukra.